Är det tillåtet att hänga upp bilder?

Untitled-1

Bilder som hängs upp på väggar,  dörrar eller som är tryckta på gardiner eller som ramas in för att hängas upp på väggar är inte tillåtna. Skulle bilden vara tryckt på sängkläderna eller på sittmöbler och kuddar, så är detta tillåtet då man vanligtvis använder de när man sover etc och inte har dem i dekorations- och upphöjningssyfte. Det bevisades att  Profeten- frid och välsignelser vare över  honom, såg  ett skynke hos Aisha, må Allah vara nöjd med henne, med bilder på, han blev då arg och beordrade henne att ta ner den, då gjorde Aisha två kuddar av skynket som Profeten, frid och välsignelser vare över honom,  brukade vila på. Med bilder menas ritningar eller fotograferingar av människor och djur, naturbilder är däremot tillåtna.

Det bevisades också av bl.a. Abu Hurayras hadith, må Allah vara nöjd med honom, att Jibreel hade en bestämd tid med Profeten, fred och välsignelser  vare över dem båda, och att han när han kom till Profetens hem fann en staty, ett skynke med bilder på och en hund som Profeten, frid och välsignelser vare över honom,  inte visste fanns i hemmet. Jibreel stannade och gick inte in tills han berättade för Profeten om detta och sa: Låt statyens huvud separeras från kroppen och låt skynket bli till två sittkuddar [som läggs på golvet] och för ut hunden. Så profeten lät hunden föras ut och den var under Alhassan och Alhussains klädbehållare och han lät skynket bli till två sittkuddar och han lät statyens huvud separeras från kroppen,  då gick Jibrreel in.

2 kommentarer

Under Uncategorized

2 svar till “Är det tillåtet att hänga upp bilder?

  1. Muslim

    Det kanske är värt att nämnas att det som menas med bilder är bilder på ”levande” saker, så som människor, djur etc. Och Allh vet bättre.

Lämna en kommentar